Udvendig solafskærmning for bedre økonomi og indeklima

solnedgang

Selvom sollys både er dejligt og eftertragtet, kan det hurtigt gå hen og blive for meget. Især på et kontor med mange computerskærme kan det genere og ødelægge arbejdsrytmen og arbejdsmiljøet for alle. Skærmene bliver umulige at se på, mens varmen kan blive ulidelig, hvis ikke rummet er ordentligt solafskærmet. Mange forsøger at løse problemet med gardiner, og det virker også i den forstand, at det holder solen ude. Man føler sig dog let indelukket, når gardinerne er rullet ned, mens varmen ikke forsvinder. Persienner er også flittigt anvendt, og der er også rigtigt gode, da de enkelt kan indstilles efter solens placering, således der kommer udsyn fra rummet uden, at folk bliver blændede. Persienner hjælper dog ikke optimalt, hvis målet er at reducere opvarmningen af bygningen. Det gør derimod udvendig solafskærmning (Link til forhandler).

Dyrt at nedkøle et rum

Det koster op til fem gange så meget at nedkøle er rum i forhold til at varme det op. Aircondition-anlæg er utroligt efterspurgte på de varme sommerdage, men med effektiv solafskærmning kan du reducere nedkølingsbehovet markant.

Forskellige løsninger

En screen er et godt eksempel på en udvendig solafskærmning. Screens er en god løsning, da de ofte gør bygningen ære ved at gøre facaden endnu mere attraktiv samtidigt med, at de har solafskærmende effekt. De fungerer ved at reflektere solstrålerne, før de rammer vinduet. På denne måde trænger varmen ikke ind – screens afviser helt op mod 80 % af sollyset – og det medfører et bedre indeklima. En anden løsning er solfilm. Solfilm kan anvendes både udvendigt og indvendigt.

Effekten kan sammenlignes med en solbrille, og det er også hyppigt anvendt til biler. Markiser er også en glimrende løsning. En markise en solskærm der typisk er monteret over et vindue. Den fungerer ved at afstøde det direkte sol, således rummet ikke bliver fyldt med det blændende lys. Rummet kommer dog ikke til at blive mørklagt, da det reflekterende og behagelige lys finder vej gennem vinduerne.

Markiser kommer i flere forskellige modeller og af forskellig kvalitet, og det er vigtigt at være opmærksom på at vælge den, der passer til behovet. Da markiser er en udvendig form for solafskærmning, skal kvaliteten være god nok til at kunne holde til det danske vejr. Derfor kan det ofte betale sig at vælge en lidt dyrere markise. Markiser kan rulles sammen de tidspunkter, hvor der ikke er brug for solafskærmning og vælges en markise med motor, bliver denne justering endnu lettere.

Automatiseret solafskærmning

Når det handler om effektiv solafskærmning, er det relevant at nævne de automatiske løsninger. Mange typer af udvendig solafskærmning kommer med en funktion, der kan tilpasse solafskærmningen efter behovene. Det er muligt at købe en fuldt ud automatisk løsning, der integrerer solafskærmningen med eksempelvis ventilations- og varmeanlægget, så temperaturen kontrolleres effektivt. Ved sådan et system er det muligt at spare op til 10 % af bygningen energiforbrug, og det er yderst mærkbart på regningerne.

Be the first to comment on "Udvendig solafskærmning for bedre økonomi og indeklima"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*