Forskellige champagner

Champagne

Næsten alle mennesker kender til champagnen. De fleste kender til dens symbolske værdi som et udtryk for luksus, velstand og festligheder. Hvad der midlertidig ikke er så alment kendt, er hvor mange forskellige slags vine, begrebet champagne egentlig dækker over. Definitionen på champagne er, at det er en sekundær fermenteret hvidvin, hvorved der er opstået kulsyre, som altså giver de karakteristiske bobler. Derved er det næsten selvsagt, at der er rigtig mange forskellige champagner, som varierer i både farve, tørhed og kraft. Hvad man ønsker at drikke, er lige så meget en smagssag som det handler om, til hvad og hvornår man ønsker at nyde champagnen.

Champagnetyper

Som sagt er der mange variationer inden for champagnen. Den mest kendetegnene er nok tørheden, der afgør, hvor meget sukker der er i champagnen per liter. En helt tør champagne har fra 0-3 gram, mens en meget sød champagne kan have helt op over 50 gram. Om ens champagne skal være tør eller sød, handler selvfølgelig om, hvad man bedst kan lide, men også om, hvad man ønsker at indtage den til. Fungerer champagnen alene som en aperitif, kan det være en god idé at gå efter en let og tør vin, mens en sød og kraftig champagne fungerer bedre til et tungere måltid. Udover tørheden, er de forskellige champagner også fremstillede af forskellige druer. Dette giver naturligvis også variationer i smagen, hvor man igen må prøve sig frem for at finde den, der falder bedst i ens smag. Er man lidt på bar bund i forhold til, hvilken champagne man skal købe, kan det være en god idé både at søge på nettet eller opsøge en vinkyndig i en vinhandel eller i dit lokale supermarked.

Fejring med champagne

Har man noget at fejre, er champagnen næsten obligatorisk. Hvad enten det gælder et bryllup, en studenterfest eller en fødselsdag i almindelighed, fungerer champagnen både godt som aperitif og som akkompagnement til maden. Hvis man ønsker at servere fisk, egner champagnen sig særligt godt. Bruger man champagne til maden, er det som sagt en god idé at gå efter en lidt kraftigere og sødere champagne, der smager igennem. Desuden kender mange også champagnen som en uundværlig del af nytårsfestlighederne, når den sammen med et godt stykke kransekage indikerer, at et nyt år er påbegyndt. Til kransekagen, der er meget sød, skal man også bruge en sød champagne, sådan at dennes smag ikke drukner i dessertens. Igen kan det være en fordel at spørge sig til råds med en, der ved noget om det.

Be the first to comment on "Forskellige champagner"

Læg en kommentar

Din email-adresse bliver ikke vist.


*